Pokerfejset

Att behålla sitt pokerfejs är viktigt i många olika situationer, inte bara vid spelbordet. Det finns också många sociala situationer där det är viktigt att inte låta känslorna synas utåt. En sådan situation kan vara en jobbintervju, en fest där någon håller ett pinsamt tal, utan att inse det själv, eller något helt annat.

Att inte visa sina känslor förknippas framför allt med poker vid ett fysiskt bord. Men i överförd bemärkelse handlar även poker på nätet en hel del om att inte visa vad man har för kort på hand. Ditt beteende även i ett virtuellt pokerrum kommer att säga en hel del om vilka kort som du har på hand, och kanske även om din strategi. Ju mindre du avslöjar, desto bättre kommer att gå för dig. I en tråd på Quora ger William Franceschine följande råd:

  • Titta alltid på dina kort exakt lika länge, och på samma sätt.
  • Gör alltid samma rörelser, på samma sätt, när du har tittat på korten. Ta alltid exakt lika lång tid på dig för att göra rörelserna, också.
  • Se till att din betänketid alltid är exakt lika lång.
  • Gör allting på samma sätt varje gång: checka, betta, alltihop.
  • Använd alltid samma grepp när du flyttar marker, och flytta dem alltid på samma sätt.
  • Bete dig alltid på samma sätt när du väntar på att det ska bli din tur. Det här är kanske det svåraste av allt. Att trumma med fingrarna mot bordet ibland är t.ex. en tydlig indikator på att något har ändrats.

Det här är tips som framför allt är användbara vid ett fysiskt pokerbord, exempelvis på ett casino i Las Vegas. Men det går att överföra dem även till poker på nätet. Psykologi spelar lika stor roll i nätpoker som i poker fact-to-face.

Pokerfejs minus poker

Nu är det ju inte bara i poker som det underlättar att ha ett bra pokerfejs. Det finns många sociala situationer där man inte vill brista ut i skratt, eller på andra sätt visa vad man egentligen känner. Annars kan det gå för den stackars nederländske programledaren i det här inslaget (som faktiskt, till skillnad från vad många tror, är en sketch från ett humorprogram).

Det allra viktigaste i sådana situationer är inte att anstränga sig för att inte uppvisa några känslor, utan helt enkelt att slappna av. Det låter enkelt, men är det naturligtvis inte. Det går dock att träna på det, exempelvis genom att titta på roliga sketcher på Youtube, och slappna av i ansiktet när poängerna kommer.