Spelmonopolet faller

Att vi i Sverige sedan flera år tillbaka har spelmonopol är ingen nyhet, men vad som däremot är uppe på tapeten nu är att avskaffa monopolet och istället inför spellicenser – detta innebär att såväl svenska som utländska spelbolag kommer ha möjlighet att konkurrera om spelarna på lika villkor.

”– Som det är i dag så är det monopol i Sverige, men utländska spelbolag finns ändå här genom nätet. Däremot har vi inte haft någon möjlighet att kontrollera dessa. Med ett licenssystem kommer det att bli möjligt att reglera hela verksamheten” läs mer genom att klicka här.

Four acesDet har varit tal om att förbjuda spel på nätet och det har varit tal om att bojkotta utländska spelsajter, men nu kommer det bli ändring på detta. Riksdagen meddelar nämligen att Sveriges spelmonopol bör upphöra och att man nu istället ska införa ett system med licenser – vilket gör att de nu beordrat regeringen att sätta riktlinjer och underlag för att en utredning om hur detta licenssystem ska genomföras och implementeras.

Varför har man ändrat inställning om monopolet?

Bakgrunden till att man nu ger vika i frågan om det svenska spelmonopolet kommer av att EU-kommissionen i fjol drog Sverige inför EU-domstolen.  Anledningen då var att kommissionen ansett att monopolet rent faktiskt bryter mot EU:s regler gällande den fira rörligheten för tjänster inom EU vilket gjorde att regeringen sedan meddelat att den därför ska utreda ett licenssystem för spel – men inget har än så länge skett och därför valde riksdagen att lägga ytterligare press på regeringen genom att uppmana denne att en sådan utredning ska genomföras redan i år. Med andra ord är det inte regeringen som självmant insett att monopolet bör falla, utan detta har skett under press – men oavsett anledning kan vi nu med all säkerhet säga att ett licenssystem för spel kan komma att bli gällande så tidigt som 2016.