Staten släpper Svenska spel

Nu rapporteras det att Svenska spel möjligtvis kommer att säljas i framtiden. Detta diskuteras i alla fall samtidigt som man utreder om den svenska spelmarknaden ska införa ett licenssystem som gör att flera aktörer kan få finnas och vara aktiva i spel-Sverige.

13474752-spelhorna

I Dagens Nyheter kan man läsa att Svenska spel kan komma att bli till salu om Sverige inför ett licenssystem för alla spelbolag. I ett licenssystem som ska kännetecknas av en jämbördig konkurrens mellan aktörerna kanske det inte är rimligt att staten äger och styr ett av spelbolagen. Om Svenska spel verkligen kommer att säljas till slut är oklart i dagsläget men det är naturligt att utreda statens del i det hela när man utreder ett licenssystem. Tidigare har andra länder gjort samma sak.

Utländska bolagen tar över

Bakgrunden till den här utredningen om licenssystem är det faktum att staten de senaste åren förlorar stora delar av den svenska spelmarknaden. Det är utländska spelbolag som tagit över marknaden och varje år har ett flertal olika spelsajter ploppat upp i Sverige. Det finns till exempel en rad olika aktörer som nu erbjuder spel i mobilen och dessa kan man läsa mer om på www.mobilcasinon.se.

EU stämmer Sverige

En annan anledning till att man satt igång en utredning om den svenska spelmarknaden är att man fått en stämning på halsen av EU-kommissionen. I Svenska Dagbladet kan man läsa att EU har stämt Sverige för att man inte har gjort de förändringar som unionen har krävt. Man tycker dessutom att Sverige har misskött spelfrågan i nästan 15 års tid. Enligt EU stämmer inte de svenska reglerna på spelmarknaden överens med EU-lagarna och det måste de göra när ett land är del av EU.